free bootstrap template

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Δεν περνάει μέρα που να μην ακούσουμε για κάποιο οικονομικό σκάνδαλο ή κάποια απάτη εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, κατά κανόνα από δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο! Όμως, και ο ιδιωτικός τομέας δεν πάει πίσω. Συναγωνίζεται επάξια και επί ίσοις όροις τον δημόσιο τομέα, όπου εκεί προφανώς το έδαφος είναι περισσότερο πρόσφορο για παντός είδους «συναλλαγές και οικονομικά εγκλήματα». Και βέβαια θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το έγκλημα για να διαπραχθεί θέλει δύο! Τον κομιστή - δωροδότη από τη μια και τον παραλήπτη - δωροδοκούμενο από την άλλη! Φυσικά, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που οι καταχραστές είναι ολομόναχοι, αφού έχουν σχεδιάσει πολύ καλά - έτσι νομίζουν – την κατάχρηση, ώστε μετά το πέρας αυτής να εφαρμόζουν το σχέδιο φυγής σε άλλες χώρες, προκειμένου να… ροκανίσουν αυτά που έχουν αποκομίσει βάσει σχεδίου, με την ησυχία τους και από την άλλη, να εξαφανίσουν τα όποια ίχνη από τις διωκτικές αρχές της χώρας, που έχουν διαπράξει το οικονομικό έγκλημα με τις παντός είδους αποχρώσεις!
Παλαιότερα, δεν υπήρχε οικονομικό έγκλημα; Φυσικά και υπήρχε! Και θα έλεγα από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να συναλλάσσεται με τον συνάνθρωπο του! Όμως, κατά την γνώμη μου, το έγκλημα δεν ήταν τόσο πολυποίκιλα διογκωμένο και διευρυμένο. Ένας από τους λόγους ήταν ότι η τεχνολογία δεν ήταν τόσο προωθημένη και διαδεδομένη, ώστε να φτάνει σε μηδέν χρόνο στον «αέρα» όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό είναι η μία άποψη! Υπάρχουν όμως και άλλες πολλές!
Mία από τις άλλες, τις πολλές, είναι ότι οι άνθρωποι πίστευαν σε κάποιες αξίες που με την πάροδο του χρόνου, υποχώρησαν… Από έμφυτο ή από καλή διαπαιδαγώγηση είχαν κάποιες εσωτερικές αντιστάσεις. Δηλαδή, ανέπτυσσαν ένα είδος αυτοάμυνας ενάντια σε όλους αυτούς τους πειρασμούς, που προκαλούσαν τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους για να υποκύψουν στον πειρασμό! Με τον καιρό και την εξέλιξη, οι άνθρωποι για πολλούς και διαφόρους λόγους αλλοτριώθηκαν… ένας από αυτούς τους λόγους ήταν και είναι ο πειρασμός… η βουλιμία… για απόκτηση με κάθε τρόπο και μέσο παντός είδους υλικά αγαθά που τους προσέφερε ο… καπιταλισμός!!!
Αλλά και στο σύστημα του «Σοσιαλισμού» συνέβαινε το ίδιο. Μόνο που εκεί η διάβρωση και η διαφθορά λειτουργούσε - αντίθετα με τον καπιταλισμό – στα μουλωχτά!!! Δηλαδή, κάτω από το τραπέζι! Με την πτώση του Σοσιαλισμού βγήκαν στην επιφάνεια σημεία και τέρατα. Άρα, υπεύθυνο για την κατρακύλα του ανθρώπου δεν είναι μόνο το πολιτικό σύστημα… αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος, που από τα συστατικά που είναι φτιαγμένος, φέρει μέσα του το έγκλημα σε πολλές μορφές και που αν βρει πρόσφορο έδαφος, δηλαδή τις κατάλληλες συνθήκες, θα ευδοκιμήσει και θα το βρούμε εμείς «οι νομοταγείς» πολίτες μπροστά μας.
Στην ηλικία των 20.. 30 ή και 35 χρόνων πίστευα ότι το πολιτικό σύστημα δημιουργεί τον εγκληματία ή τον «ανώτερο» άνθρωπο. Δηλαδή, ότι ο άνθρωπος ήταν προϊόν του περιβάλλοντός του! Αυτό, ήταν και είναι εν μέρει σωστό… Με την κατάρρευση του Αντίπαλου δέους, πόσες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια εγκλήματα βγήκαν στο φώς; Γιατί σε αυτές τις Χώρες δεν λειτούργησε ο… Σοσιαλισμός που κατασκεύαζε κατ’ αποκλειστικότητα το ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;;; Δηλαδή, οι γειτονικές μας Χώρες, Σοσιαλιστικό - Κομμουνιστικό καθεστώς δεν είχαν; Τουλάχιστον αυτό διακήρυτταν… Γιατί αυτές οι Χώρες που βασίζονταν στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού έβγαλαν τόσους πολλούς σκληρούς κακοποιούς; Αυτό τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι το μοντέλο του Μαρξισμού δεν λειτούργησε ή έστω δεν τα κατάφερε στις λεγόμενες Χώρες του υπαρκτού Σοσιαλισμού, όπου διαλαλούσε και προπαγάνδιζε το χτίσιμο του Νέου Ανθρώπινου Μοντέλου! Το χτίσιμο της Νέας Ανθρώπινης κοινωνίας!
Αυτό τι μας λέει; Ότι όλα αυτά περί νέου ανθρώπινου μοντέλου που έχτιζαν στο Σοσιαλιστικό στρατόπεδο, δεν ήταν παρά μια σκέτη προπαγάνδα, ένας μύθος, ή μάλλον παραμύθια της Χαλιμάς!!!
Μπορεί ο Μαρξ να έγραψε σωστά. Για κάποιους άλλους, όχι σωστά ή εν μέρει σωστά. Όμως ο παράγων άνθρωπος που εκλήθη από την Ιστορία να τα υλοποιήσει απεδείχθη ανεπαρκής, αριβίστας και… σάπιος, γι’ αυτό και απέτυχε ο Σοσιαλισμός. Ίσως κάποιοι να μου πουν: «ο καπιταλισμός είναι καλύτερος;». Όχι βέβαια!!! Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Όμως από τον κτηνώδη ψευτοσοσιαλισμό του Πατερούλη με τα Γκούλακ, τις πλαστές δίκες της Μόσχας όπου εξοντώθηκαν εκατομμύρια αντίπαλοι, για να κρατήσει ο Στάλιν τον «Σοσιαλιστικό του θρόνο!!!», είναι πολύ καλύτερα! Θυμηθείτε λίγο τις μυστικές υπηρεσίες π.χ. Στάζι κλπ.
Ιδανικό πολίτευμα δεν υπάρχει, διότι δεν υπάρχουν ιδανικές πολιτείες αλλά ούτε και ιδανικοί άνθρωποι... Στον καπιταλισμό, αν σου χτυπήσουν την πόρτα στις πέντε το πρωί, θα είναι ο γαλατάς. Στον «σοσιαλισμό» του Χότζα, του Πατερούλη, ή του Πολ Ποτ, θα είναι οι φονιάδες του Μπέρια ή του κάθε Μπέρια...
Έλεγα λοιπόν, από τον σοσιαλισμό του Πατερούλη… του Χότζα… του Πολ- Ποτ αλλά δυστυχώς και του Μάο, χίλιες φορές η Δημοκρατία της Δύσης! Τώρα πια, μετά από ωρίμανση, περίσκεψη και μελέτη τόσων χρόνων, μπορώ να το πω… Στον καπιταλισμό μπορείς να διαμαρτυρηθείς ή να ασκήσεις τα ένδικα μέσα, στον σοσιαλισμό αυτό ήταν αδύνατο! Και ήταν αδύνατο, διότι αποδείχτηκε ότι δεν λειτουργούσε ο Σοσιαλισμός, αλλά ο εξίσου με τον Μαύρο, Κόκκινος Φασισμός!!!
Και αυτό τα εξηγεί όλα!!! Και αν ακόμη κάποιες περιπτώσεις έφταναν στο ακροατήριο (δίκες της Μόσχας), όλα ήταν προαποφασισμένα και η όλη δίκη ήταν ένα στημένο θέατρο! Το θέατρο του τρόμου!!! Η μόνη παρηγοριά στην ανθρώπινη κατρακύλα προς το κακό, το μόνο φρένο, είναι η Παιδεία!!! Μόνο μέσα από την γνώση και την συνεχή εσωτερική ανάταση, μπορεί ο άνθρωπος να ξορκίσει το κακό που τον περιβάλλει και τον υποβιβάζει στο επίπεδο του ζώου! Παιδεία λοιπόν, γνώση και συνεχή εκπαίδευση, το μόνο φάρμακο αντίστασης στην αλλοτρίωση και στο έγκλημα!!!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ